Col·labora

Vols col·laborar i donar el teu suport a La Calamanda? Volem continuar informant-te i complir amb un gran repte: el de oferir-te una informació de qualitat i independent.

Necessitem de tu i de gent que crega amb aquest projecte. Informa't

Caixa Vinaròs: 95 3174 5899 9420 4185 8016

Caixa Rural Benicarló: IBAN ES63 3162 1299 2916 3740 8715


606 85 34 89 // 652 95 35 31

territori cultural
‘El rebost de la llengua’ una obra coral que recopila les nostres dites

‘El rebost de la llengua’ una obra coral que recopila les nostres dites

Joan-Josep Sancho exerceix de mestre de cerimònies en un llibre recopilatori de dites amb la participació de gent del món de les lletres i imatges del fotògraf Alex Espuny

La presentació de l’obra, editada per Onada edicions, serà una festa compartida. Tindrà lloc a Alcanar el pròxim dia 20

alícia coscollano i masip

El llibre que ha coordinat Joan Josep Sancho es una obra coral que ha precisat de l’afecte i memòria dels diferents actors que intervenen. Tot comença amb l’afany col·leccionista del mestre Joan-Josep Sancho. Amb un recorregut vital de 41 anys treballant en Ensenyament,  20 anys en Primària, i  21 en Secundària, Joan-Josep va estar a càrrec durant els últims 11 anys de la direcció de l’IES Sòl-de-riud’Alcanar.

Al llarg del seu trajecte professional, a traslladat la seua gran sensibilitat en tot allò vinculat a la llengua, aconseguint un interessant recorregut en aquest àmbit. El motiu neix de la seua tasca de col·leccionista en recopilar totes aquelles dites i frases fetes, locucions i refranys que utilitzem a les nostres comarques, “les he anat apuntat any rere any, qualsevol dita o frase ha estat anotada a la llibreta”, indica, afegint que ha recopilat fins a 1500. Joan -Josep, ja jubilat, va pensar que disposava de més temps “per tal de traure algun profit i compartir” el treball de recerca realitzat durant anys i evitar, alhora, que no quedés al calaix.

El format que prendrien les dites recopilades seria més interessant encara, ja que el mestre va demanar a 60 persones d’entorns diferents -la xarxa social, companys de professió i gent de lletres-, que redactaren un escrit inèdit al voltant de la dita encarregada, “es tractava de crear un text literari per tal de contextualitzar la dita”. Aquest mestre canareu defineix el seu paper dins d’aquest projecte literari com “és un treball coral, com una exposició de la qual jo he estat el comissari”.

30 imatges amb una forta carrega visual

El volum també compta amb una part molt visual, com ara l’aportació gràfica del fotògraf Alex Espuny. La relació del mestre amb el fotògraf s’ha forjat també a les aules, “amb Alex vaig exercir de tutor durant 3 anys. En pensar de donar de més valor a l’obra i incorporar l’aspecte visual vaig pensar en ell de seguida”, explica. “Sempre ha estat un alumne que ha expressat de manera més explícita, tal i com és ell, el seu afecte, va participar en l’acte de jubilació amb un discurs molt emotiu”. “Ell va acceptar l’encàrrec amb molta il·lusió”, indica Joan-Josep.

Les imatges, 30 en total, són totalment contemporànies, “ell és retratista, i curiosament, amb aquest projecte ha estat fotografiant bodegons”, precisa el mestre. Uns bodegons en blanc i negre de gran contundència visual que reflecteixen, també un estat d’ànim, “són fotos amb molta càrrega que reflecteixen el seu estat d’ànim actual, tant a nivell ideològic i polític, com a nivell personal”, trasllada.

La presentació de l’obra serà una festa, i tindrà lloc a Alcanar el pròxim dia 20.

La Calamanda no es fa responsable de les opinions emeses a través dels articles dels col·laboradors o de les declaracions dels invitats, ni les acceptem com a nostres ni tampoc tenim perquè compartir-les. Queden, per tant, emmarcades en el dret a la llibertat d'expressió, un dret que tampoc no contempla insults ni desqualificacions personals, més enllà del que implique una crítica a una gestió determinada.