Col·labora

Vols col·laborar i donar el teu suport a La Calamanda? Volem continuar informant-te i complir amb un gran repte: el de oferir-te una informació de qualitat i independent.

Necessitem de tu i de gent que crega amb aquest projecte. Informa't

Caixa Vinaròs: 95 3174 5899 9420 4185 8016

Caixa Rural Benicarló: IBAN ES63 3162 1299 2916 3740 8715


606 85 34 89 // 652 95 35 31

territori cultural

Els Premis Maestrat Viu 2017: des del llegat inspirador de la terra

La quarta edició del lliurament de premis commemora en la localitat els 700 anys de la fundació de l'Ordre de Montesa

Els premiats en aquesta edició són Onada edicions, Benjamí Barberà, Berta Sans i la Representació de la Conquesta de Cullla

Durant l'acte, presentat per les periodistes Xelo Miralles i Irene Sala, es va realitza un homenatge a la memòria del mestre Antoni Porcar i Candel

alícia coscollano

El nou auditori de Sant Mateu va ser l'escenari que va servir de marc a l'acte de lliurament dels Premis Maestrat Viu 2017. Uns premis que consolidaven amb la jornada d'ahir el camí iniciat fa ja 4 anys com a entitat aglutinadora de les diferents sensibilitats que conflueixen en una sola comarca: el Maestrat.
La jornada s'iniciava, precisament, amb la presentació del llibre de Vicent Royo “Els origens del Maestrat històric”, d'Onada edicions, que servia per a commemorar els 700 anys de la fundació de l'Ordre de Montesa. A la presentació del llibre assistien l'alcaldessa de la localitat, Ana Besalduch, i el president de l'entitat Maestrat Viu, Pau Fabregat, que van acompanyar a l'historiador i autor del llibre. 
La jornada de celebració cultural seguia amb una visita guiada plena d'anècdotes històriques. Lluny de qualsevol ínfula exòtica, el recorregut buscava aprofundir en les mateixes arrels dels principals punts patrimonials. Les explicacions traslladades pel tècnic de l'oficina de Turisme Iván Orti van omplir de rellevància el passat de la capital històrica del Maestrat que regalava tota la bellesa de la seva esplendor històrica-artística.

Poc després el lliurament de premis, presentat per les periodistes Xelo Miralles i Irene Sala, culminava la primera part de la intensa jornada. Presència d'autoritats i representants autonòmics, així com polítics dels Ajuntaments de pràcticament totes les localitats de la comarca, i de representants de les administracions i entitats patrocinadores. 

“Un mestre diferent, renovador, treballador i actiu”

El fil conductor de l'acte va ser l'homenatge a la memòria del mestre Antoni Porcar i Candel, precursor, a principis del segle XX, de la introducció de les idees de renovació pedagògica que arribaven d'Europa i impulsor de la revista Ibèria, una acció que va destacar el mateix Carles Salvador, desitjant que en tots els centres educatius de l'època es fes el mateix, “un mestre dels peus al capdavant”, com indicava ja al final del decurs de l'acte la mestra Francesca Vidal. Vidal és autora d'una obra sobre el mestre i qui ho descrivia com “un mestre diferent, renovador, treballador i actiu”. Va ser precisament aquest mestre el que va organitzar la I Colònia escolar Valencianista l'any 1933. Una representació sobre l'escenari dissenyat per Tere Bosch d'alguns passatges de la seva vida va ser la nota que va dotar de profunditat emotiva el conjunt de l'acte. 
Amb aquest argument, el lliurament de premis seguia amb l'esment als guardonats d'aquest any, que rebien una estatueta de l'escultor Ferr.

Així, el Premi Carles Salvador a la trajectòria individual destacava a Benjamí Barberà pel seu treball de recerca sobre els molins de farina hidràulics que tatxonen tot el territori. Barberà traslladava "la veu dels molins". 

El Premi Alfred Giner Sorolla a la iniciativa anual individual anava a parar a les mans de Berta Sans, pel seu estudi sobre El parlar de Calig (Onada edicions), una obra en la qual descriu científicament la parla d'aquest municipi en l'encreuament lingüístic que representa la Diòcesi de Tortosa demostrant la unitat de la llengua. 

Onada edicions, un projecte vertebrador 

Quant al Premi Pere Labernia a la trajectòria col·lectiva, el guardó premiava el treball desenvolupat per l'editorial Onada edicions pel seu compromís amb la llengua i la cultura en una terra de trobada entre diferents localitats emmarcades en la Diòcesi de Tortosa, una demarcació històricament germanades. A més, es remarcava l'aposta de l'editorial per un projecte vertebrador del territori plagat d'obres i títols de referència al llarg dels seus 15 anys d'existència. 

Finalment, el Premi Seidia a la iniciativa anual col·lectiva destacava el treball de la Representació de la Conquesta de Culla. Una obra teatral coral en la qual participa tot el municipi amb un aposta en valor de teatre en valencià sobre li patrimoni arquitectònic, històric i cultural de la localitat. L'acte va estar ambientat pel grup ‘Esir (Entre Soques i Rebrotins)’, que va omplir d'energia i bona música de creació pròpia l'escenari. 

Pau Fabregat: recordar la identitat 

Les paraules del president de Maestrat Viu, Pau Fabregat, omplien de sentit l'acte de lliurament de premis. Fabregat agraïa les diferents complicitats i realitzava esment de les característiques més destacables dels premiats “des del llegat inspirador de la terra”, com en el cas de Barberà; la creativitat, innovació i excel·lència de Onada; la solidaritat, perseverança i lliurament del poble de Culla; l'aportació científica del treball de Sans. “O recordem la nostra entitat com a poble o serem oblidats”, afirmava Fabregat. En aquest sentit, el president de Maestrat Viu remarcava la necessitat de reafirmar les relacions entre municipis. Fabregat afegia que, “som uns privilegiats, però ens falta autoestima”.

La Calamanda no es fa responsable de les opinions emeses a través dels articles dels col·laboradors o de les declaracions dels invitats, ni les acceptem com a nostres ni tampoc tenim perquè compartir-les. Queden, per tant, emmarcades en el dret a la llibertat d'expressió, un dret que tampoc no contempla insults ni desqualificacions personals, més enllà del que implique una crítica a una gestió determinada.