Col·labora

Vols col·laborar i donar el teu suport a La Calamanda? Volem continuar informant-te i complir amb un gran repte: el de oferir-te una informació de qualitat i independent.

Necessitem de tu i de gent que crega amb aquest projecte. Informa't

Caixa Vinaròs: 95 3174 5899 9420 4185 8016

Caixa Rural Benicarló: IBAN ES63 3162 1299 2916 3740 8715


606 85 34 89 // 652 95 35 31

express

La Carxofa amb DO de Benicarló, protagonista dels mitjans especialitzats


D'aquesta manera, tornant a la senzillesa que sublima encara més el seu autèntic sabor, diverses graelles de carxofes han estat preparades i posades a torrar sobre les brases de dos fogueres enceses per a l'ocasió. L'àpat mereixia regar-se amb vi Carlón, realitzat també de manera artesanal

L'elaboració tambe tenia com a protagonistes a l'alcaldessa de Benicarló, Xaro Miralles, l'edil d'Agricultura, Domingo Roca, el president del Consell Regulador de la DO, Francesc Lluch i el xef Raúl Resino, que també ha oficiat de mestre de cerimònies davant els representants dels mitjans de comunicació que es dediquen a la gastronomia. com ara Cova Morales (divulgadora gastronòmica en diferents mitjans), Paula Pons (de la guia gastronòmica Hedonista), Belén Parra (de la guia Gastronomistas), Clara Pérez (de la secció de gastronomia de la revista Hola), Pedro Garcia (crític gastronòmic del diari les Províncies), Pablo Márquez (crític gastronòmic) o Mar Mila (directora Gastronomistas i organitzadora del congrés gastronomia de València),

Resino, després condimentar al costat de l'alcaldessa les carxofes amb oli i sal, ha destacat el saber bon fer dels restauradors de la localitat, i ha remarcat que "Benicarló fa l'agost al febrer", fent al·lusió a la gran quantitat de persones que es desplacen fins a la ciutat per degustar la reina de l'horta. Un producte que a Benicarló, i gràcies a la proximitat amb el mar, adquireix una textura i uns tons especials que la distingeixen de la resta i que aconsegueixen convertir-lo en un element únic en la seva espècie. "Es tracta de posar en valor aquest gran producte que tenim a nivell nacional, és un producte que mai falta a la meva cuina". Resino remarcava que "som un gran municipi agrícola, però no hem d'oblidar el mar".

La carxofa és, per tant, la gran protagonista juntament amb els productes mariners. Per Resino, la visió que es té de la carxofa fora de les nostres fronteres, és magnífica, "tots els grans cuiners d'Espanya disposen de carxofa en la temporada, és un producte molt demandat i Benicarló té molt nom, perquè busquen la carxofa de Benicarló ". La identitat de la carxofa benicarlanda s'adverteix en els seus tons metàl·lics, molt marcats, el que juntament a la proximitat del mar i la temperatura dels matins procuren que no es geli ", com ha indicat Resino, que ha afegit que això aconsegueix que mantingui seva rosada, una cosa molt important per a la qualitat i l'aspecte. És, finalment, un producte que ha aconseguit dinamitzar i fer que la gastronomia creixi a nivell local i comarcal, "cada any són més professionals i aconsegueixen evolucionar i millorar. Si us fixes les fotos de les últimes fotos de la Festa i les primeres, és molt gran, és una cosa increïble la de gent que s'acosta per degustar-la, i això passa a Benicarló ". "Agost a Benicarló no existeix, febrer és el agost de Benicarló. En cap restaurant o bar tenen taula, jo ja tinc tots els caps de setmana de febrer i març plens, complets, és una bogeria, i s'ha fet molt bé ".

Miralles, per la seva banda, desitjava que aquest any, amb el 25 Aniversari, signifiqui novament una fita en la gran promoció per a Benicarló, i agraïa a l'Associació de Bars i cafeteries tota la seva imaginació i la seva aposta per aquesta festa. Fins al dia 28, diumenge en què tindrà lloc la gran demostració, la localitat dedicarà tota la seva atenció a aquest producte. Miralles ha posat l'accent en l'extraordinària qualitat i en com tota la localitat es bolca en promocionar aquest producte.
Mercat de França i Itàlia

D'altra banda, Lluch avançava que enguany s'oferirà el dia de la torrà un esmorzar destinat a tots els productors de carxofa, "volem a més que aquest dia, el de la torrà, tothom pugui venir fins Benicarló per poder degustar la carxofa ". Aquest any s'han plantat 600 hectàrees, "aquest any hi ha tarongers que es moren o no són rendibles, i s'estan substituint per carxofa". "Aquest any, a causa del canvi climàtic, ens retardem en les plantacions, abans de plantaven al juliol, i ara a finals de juliol, agost o setembre". L'aspecte de la carxofa amb DO només s'aconsegueix a Benicarló, ha indicat Lluch, gràcies a la climatologia. "A més de que tenim una terra especial i cada agricultor té la seva manera de conrear i el seu món propi, això la fa diferent, a més de comptar amb grans professionals com els agricultors benicarlandos". Actualment, com ha recordat Lluch, la carxofa s'exporta a la part sud de França, a la zona de Perpinyà, i també ha aconseguit estar present al mercat d'Itàlia.

 

 

 

 

La Calamanda no es fa responsable de les opinions emeses a través dels articles dels col·laboradors o de les declaracions dels invitats, ni les acceptem com a nostres ni tampoc tenim perquè compartir-les. Queden, per tant, emmarcades en el dret a la llibertat d'expressió, un dret que tampoc no contempla insults ni desqualificacions personals, més enllà del que implique una crítica a una gestió determinada.