Col·labora

Vols col·laborar i donar el teu suport a La Calamanda? Volem continuar informant-te i complir amb un gran repte: el de oferir-te una informació de qualitat i independent.

Necessitem de tu i de gent que crega amb aquest projecte. Informa't

Caixa Vinaròs: 95 3174 5899 9420 4185 8016

Caixa Rural Benicarló: IBAN ES63 3162 1299 2916 3740 8715


606 85 34 89 // 652 95 35 31

activisme

La Candilera, fent pinya per un projecte conscient

 “Som un conjunt de projectes petits que viuen en l’ombra del capitalisme salvatge”

 

alícia coscollano i masip

En entrar al local de La Candilera, em rep la veu de la cantant francesa Zaz. Un fil musical que defineix molt bé l’esperit de l’univers ple de planetes diferents en confluència que acull la nova associació. La Candilera naix per una necessitat de compartir experiències i tenir visibilitat, i, especialment, un espai on poder dur a terme  diferents activitats, tant diverses com la gent que conforma el col·lectiu. Begoña Alejandro Alberich manté el somriure permanent i deixa el cabdal de idees fluint per tota la botiga, situada a uns baixos del carrer de Sants Màrtirs de Benicarló. “Aquí ficarem això, aquí em pensat en instal·lar allò altre, aquí l’espai per a la roba de segona mà, allí el té de comerç just…” La Candilera respira consciencia en un món eminentment comercial mantenint un criteri i un compromís. El té s’esclafa a la tetera i posteriorment passa a la tassa en un gest que té molt de bona acollida, una benvinguda que dona pas a l’entrevista.

 

On situaries els inicis de la Candilera?

Bé, va sorgir un projecte que era de disseny de camisetes que tractava d’expandir missatges positius juntament amb roba de cotó ecològic i comerç just. A partir d’aquí, es van sumar altres projectes i va sorgir La Candilera, que és la persona que porta el cresol.

La que dona llum? Perquè, és necessari actualment donar llum?

Si, és necessari, perquè som un conjunt de projectes petits que viuen en l’ombra del capitalisme salvatge. Es tracta també d’emparar o acollir projectes que tampoc no tenen moltes possibilitats de sobreviure en els temps actuals.

Perquè són projectes outsiders? Se’n surten de la línia establerta?

Bé, es pot observar que molts dels projectes fusionen oficis antics amb la manera de fer actual.

Així, respecte a l’artesania parlem d’una art tradicional adaptat al segle XXI, però hi ha més activitats.

Si, parlant d’artesania, cal tenir en compte que es tracta de samarretes elaborades a la India, per una cooperativa de dones. Les confeccionen una a una, i les renten, i les assequen al sol. No hi ha dos camisetes iguals, ni de la mateixa talla.  Els dissenys els fem nosaltres, però estan fetes a mà. En el fons, existeix un missatge.

Es un projecte totalment compromès.

Si, molt.

Tot, dins de la Candilera, gira al voltant d’un consum o activitats conscients?

Si, perquè el vi, per exemple, és ecològic, el suc també, ambdós productes provenen de Batea, els elabora una família.  La cervesa també és artesana, el yogi-tea ecològic... Tot i així, intentem donar prioritat al comerç de proximitat i al comerç just, abans que al producte ecològic.

Però, a banda de l’artesania, la Candilera aglutina altres activitats.

En realitat, en el mateix inventari, entra la secció de la roba de segona mà. Hi ha altres productes, com els llibres de l’entrada que es mouen en el concepte de bookcrosiing però sense etiquetatge. Quan a la roba, en canvi, té un preu simbòlic. Hem de mantenir un lloguer i tenim unes despeses. Es tracta de dinamitzar i aprofitar per a crear un espai en el que pots adquirir productes de segona mà i per tal que circula aquest material al qual ja no se li dona ús. Al temps, es crea un espai on també hi participa gent d’altres cultures.

I, la gent que conforma l’univers de La Candilera, quin perfil te?

Es tracta de gent compromesa en el seu projecte personal que se uneix, també per una necessitat de sentir-te acompanyat, perquè en el fons, en aquest món, et pots sentir molt sol, i també entres a formar part d’una comunitat. Això és un principi.

Quants associats té actualment? Crec que hi ha una majoria de dones.

Entre 50 i 60 socis, en general, hi ha més dones, però també hi ha homes.

I aquí està la base d’operacions per a fer tallers també.

Si, perquè hi ha tallers que precisaven un espai recollit, i a l’hivern escalfat.

Quins tallers hi ha programats?

Hem programat un de sabó amb oli utilitzat per a 25 de novembre. Un altre d’estiraments de cadenes musculars, que serà una classe oberta de presentació, també al novembre, el dia 18. Cada canvi d’estació es farà un taller de risoteràpia en intenció de facilitar la integració social. A més, hi haurà altres cursos, com el de moviment natural expressiu. Actualment estem coordinant tota l’agenda de tallers.

I, la sensació d’aquest petit trajecte de setmanes des de l’obertura del local, és positiva?

Si, des del principi. Ha estat una sensació positiva des de l’inici, i per això hem arribat on estem.

 

La Calamanda no es fa responsable de les opinions emeses a través dels articles dels col·laboradors o de les declaracions dels invitats, ni les acceptem com a nostres ni tampoc tenim perquè compartir-les. Queden, per tant, emmarcades en el dret a la llibertat d'expressió, un dret que tampoc no contempla insults ni desqualificacions personals, més enllà del que implique una crítica a una gestió determinada.